Градоначелник Крагујевца са сарадницима обишао ковид болницу

Уколико дође до већег заражавања корона вирусом у наредном периоду, пацијенти са лакшом клиничком сликом биће смештени на Градско сајмиште, на коме је спремно 148 постеља.

По угледу на београдску Арену, али и сличне просторе широм света у којима бораве пацијенти који су оболели од Ковида 19 али имају лакшу клиничку слику, простор у сајамској хали потпуно је уређен према препоруци струке, оценили су представници свих здравствених установа у Крагујевцу.

Привремену ковид болницу на Шумадија сајму обишао је градоначелник Крагујевца Никола Дашић са сарадницима.

Имајући у виду да се број заражених корона вирусом свакодневно повећава, град Крагујевац предузео је све неопходне мере и потпуно је спреман да збрине заражене људе.

Простор на Шумадија сајму је уређен по свим потребним стандардима, како би пацијенти код којих је дијагностикован Ковид 19 али имају лакшу клиничку слику били адекватно збринути.

Уколико се њихово здравствено стање буде погоршавало, пацијенти ће бити одмах хоспитализовани у Клинички центар.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић истакао је да је град Крагујевац у потпуности спреман да обезбеди све потребне услове за смештај пацијената оболелих од Ковида 19.

Број пацијената који имају тешку клиничку слику и који захтевају хоспитализацију се свакодневно увећава.

Директор Клиничког центра Предраг Саздановић навео је да је та здравствена установа, на основу доброг искуства у претходном периоду, у потпуности спремна за хоспитализацију тешко оболелих и додао да је број пацијената данас дупло већи у односу на предходни дан.

Саздановић је рекао да ће, уколико буде потребно, бити активиране установе социјалне заштите, како би се растеретио здравствени систем у Крагујевцу.

Директор крагујевачког Дома здравља Василије Антић истакао је да све здравствене установе у граду, у циљу превенције и лечења ковид пацијената, добро сарађују, а умрежавање ка заједничком циљу, условиће добре резултате у борби против коронавируса.

Епидемиолози Института за јавно здравље су у свакодневном контакту са грађанима који су у изолацији, чиме се спречава даље ширење инфекције.

Отежавајућа околност у трећем пику корона вируса је појава сезонског грипа који се очекује крајем новембра. Због тога је неопходно следити савете струке.

Имунизација против сезонског грипа, јачање имунитета и обавезно ношење заштитне маске имају велики значај у превенцији инфекције.

Уколико се превенира зараза, постоји могућност да сајамска хала буде празна, или са малим бројем пацијената што ће у великој мери олакшати рад здравственим радницима у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *