Градоначелник Радомир Николић у Епицентру

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић је, гостујући у емисији Епицентар, изјавио да неће доћи до ликвидације „Застава“ Завода за здравствену заштиту радника и да је то договорено јуче у Београду.

Николић je додао се апсолутно ништа се неће променити, око 200 запослених ће долазити на посао, а 35 хиљада пацијената ће се и даље лечити на истом месту.

Данас се очекује решење о извлачењу Медицине рада из процеса принудне ликвидације.

Да град није прошле године преузео Завод, данас би био у стечају, рекао је градоначелник Крагујевца.

Гостујући у емисији „Епицентар, градоначелник Крагујевца, Радомир Николић је рекао да је, захваљујући утицају који град има у овом тренутку у републичким институцијама, прихваћена аргументација, чиме је читава ситуација у којој се нашла Медицина рада позитивно окончана.

Све што смо договоарали до сада и о чему смо обавештавали синдикате, запослене, грађане, све што смо преговарали са Министарством здравља неће морати да буде реализовано, објаснио је Николић.

Он је подсетио да ће на некој од наредних седница локалног парламента, а због примене Закона о здравственој заштити, град пренети своја оснивачка права над здравственим установама, укључујући и Медицину рада на државу.

Након ребаланса, Заводу ће бити пренето око 100 милиона динара

Николић је додао да се апослутно ништа неће променити у фукционисању Завода за здравствену заштиту радника.

Промениће се статус који Медицина рада тренутно има код Агенције за привредне регистре, избрисаће се да су у ликвидацији и зауставиће се процес отварања привремених рачуна.

Запослени ће моћи да приме плате које касне неколико дана због административних ствари, тврди Николић.

Иначе, локална самоуправа је прошле године преузела оснивачка права од државе над Медицином рада као предузећем, а не установом и то је био први случај у Србији.

Одмах након преузимања град је кренуо са финансирањем, репрограмиран је дуг код Пореске управе, а уложена су средства и за набавку нове опреме.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *