Грип тип А појавио се у Крагујевцу, али нема епидемије

Вирус грипа типа А појавио се у Крагујевцу, али за сада нема епидемије. Последњих дана уочен је повећан број грађана који су се јављали Дому здравља са акутним респираторним инфекцијама, па је препорука лекара да се делује превентивно односно не воде деца у вртиће, проветравају просторије, јер су малишани и најугроженији од вируса грипа.

Као и претходних година, завршетак и овог јануара обележио је пораст броја акутних респираторних инфекција са симптомима вируса грипа типа А.

Широм Србије бележи се повећање броја пацијената у Домовима здравља, попут Пирота, Београда, сада и у Крагујевцу.

Вирус сезонског грипа није изненађење у овом периоду. Сезонски грип је претходних дана највише мучио грађане Грчке.

Да ли ће талас сезонског грипа тек преплавити српске Домове здравља за сада нема поузданих прогноза, јер иако је међу предшколском и школском популацијом најприсутнији ускоро следи распуст, што значи да може да се контролише.

Сезонски грип је у сенци планетарног страха од корона вируса. У Србији за сада ниједан случај није забележен.

Најбоља заштита од грипа је вакцина, а ту препоруку за сада у Србији најбоље прате пензионери.

Радно ангажована популација у највећем броју случајева због дневних и пословних обавеза и прехладе и грип покушава да излечи “на ногама” односно без мировања, што је највећа грешка апелују лекари и подсећају, да такав манир понашања штети и свом и здрављу окружења.

Свака неодлежана макар три дана респираторна инфекција са температуром сигурно се враћа са истим симптомима.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *