Хроничар времена

На шестим по реду Данима крагујевачке књиге, љубитељима писане речи, у својству “Хроничара времена”, представио се Света Маџаревић, новинар и публициста.

Представљен је као аутор који је посебно писао о развоју Крагујевца – од мале варошици у којој се појавила прва штампарија, прве новине и прве образовне установе до универзитетског града са више 200.000 становника.

Дани крагујевачке књиге, манифестација посвећена издавачкој продукцији која је библиографски обрађена у Завичајном одељењу Народне библиотеке “Вук Караџић”, представља ауторе који својим радовима чувају културу нашег града.

Након 50 година стваралаштва и исто толико објављених књига, међу којима су најбројније оне које говоре о лову, Света Маџаревић спада у врсту аутора који је својим радом у великој мери допринео очувању културног добра од заборава.

Због тога је на овој манифестацији учествовао као “Хроничар времена”. Писао је за више листова, дуго година имао је ауторску емисију на Радио Крагуејевцу, али је ипак своје писање највише посветио лову.

Пишући својим препознатљивим, лаганим стилом, Маџаревић нас води кроз дуг временски период и упознаје са ловством у време Цара Душана, Стефана Немање, Деспота Стефана Лазаревића.

Посебно га инспирише краљ Милану Обреновић, као велики љубитељ лова и први почасни председник ловачког удружења Краљевине Србије.

Завичајност и завичајно истраживање за Маџаревића представљају част јер је рођени Шумадинац и цео радни век провео је на овим просторима. Са задовољством се сећа своје прве књиге, монографије села Лужнице, одакле је и родом.

Програм у Нраодној библиотеци обогато је звук фруле и песме са етно мотивима, а поштоваоци Светиног дела пожелели су овом аутору још много успешних година и нових књга.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *