Иницијатива за оснивање фонда солидарности

Редовну девету седницу Савета за унапређење положаја особа са инвалидитетом обележило је покретање иницијативе за оснивање фонда солидарности на нивоу града.

Град Крагујевац снажно подржава рад удружења особа са инвалидитетом, а награда коју је локалана самоуправа добила за свеобухватно деловање на развоју приступачности и социјално укључивање особа са инвалидитетом само потврђује да су реализовани пројекти које је финансирао град добри.

Из градске касе издвојено је 14 и по милиона динара за реализацију пројеката особа са инвалидитетом.

Додатна подршка пружена је са 60 хиљада евра, које је кроз неколико пројеката финансирала Европска унија.

Највећи проблеми са којима се суочавају особе са инвалидитетом односе се на приступачност приликом кретања на улици, постављање оборених ивичњака, звучних семафора, али и инклузију деце, социјализацију младих у ширу друштвену заједницу, запошљавање.

Град Крагујевац има Локални акциони план у коме је јасно прецизирано на који начин може да помогне особама са инвалидитетом у свакодневном животу.

Планирано је низ активности које ће бити реализоване са Удружењима. Иницинативу за оснивање Фондације социјалне солидарности на нивоу града локална самоуправа ће сигурно подржати.

Како би се основао новчани фонд потребно је да се утврди законска регулатива и правни основ за оснивање новог фонда. Новчана средства користила би се за помоћ најугроженијим људима.

На побољшању услова живота особа са инвалидитетом чине се непрекидни помаци. Недавно је завршен главни улаз у зграду Поште са обореним ивичњаком, па особе са инвалидитетом могу несметано да долазе до шалтера.

Интерактивне табле, звучни семафори као и оборени ивичњаци на улицама знатно би олакшали кретање слабовидих људи или оних који се крећу помагалима.

Представници Удружења особа са инвалидитетом наглашавају да је потребно боље информисање осетљивих друштвених група како би се и унапредио квалитет њиховог живота.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *