Исхрана најважнија за имунитет

Изложеност вирусу Ковид 19 не зависи од имуности нашег организма, јер се људи инфицирају истим путем и истом вероватноћом без обзира на њихов “имунски статус“.

Уколико је наш имунски статус добар и функционалан, обезбедиће да наш одговор на Корона вирус буде блажа клиничка слика и брзо оздрављење, каже за Хронику проф. др Иван Јовановић, специјалиста имунологије.

Имуност или отпорност представља одбрану организма од инфекције за шта је заслужан наш имунски систем.

Најважнија улога нашег имунског система је да спречи настанак инфекције, а уколико до ње дође у нашем организму треба да помогне да се искорени.
Особе које имају слабији имунитет свакако су много осетљивије на инфекције и заразне болести од оних са јачим имунским одговором, каже професор ФМН у Крагујевцу, иначе специјалиста имунологије Иван Јовановић.

Јовановић истиче да је за имуност најважнија исхрана.

Недостатак било ког витамина у нашем организму може да направи проблем, али исто тако проблем може настати и ако имамо превише било ког витамина.

Што више људи прележи било коју болест, више је имуних и тако се стиче колективна имуност.

Ако сви прележимо актуелни корона вирус сви смо имуни што је мало вероватно. Лакши начин стицања имуности јесте вакцинација, јер без да се болест развије постајемо имуни на микроорганизме изазиваче.

Док чекамо вакцину против Ковида 19 проф.Иван Јовановић апелује да избегавамо сваки контакт и тако спречимо настанак болести.

Извештава новинарка РТК Јелена Миловановић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *