Изложба јединствених мексичких слика у згради Суда до 28. априла

Колекција од 28 слика из Ксалитле, мексичке државе Гереро, које настају на јединственом „амате“ папиру, а представљају дух Мексика, културу и традицију једног народа, изложене су у згради некадашњег Суда.

Ова колекција је део уметничке збирке Амбасаде Мексика у Србији.

Посетиоци могу да погледају ову поставку до 28. априла.

Уметност на папиру „амате“ из мексичке Ксалитле, говори о једном народу који има богату историју и традицију.

На јединственом папиру смењују се теме из свакодневног живота, различити друштвени, економски и религиозни догађаји, као што су риболов, пољопривреда, сточарство, празници, ритуали.

Циљ ове изложбе је приближавање мексичког духа грађанима Крагујевца, али и упознавање са јединственом уметношћу једног народа који и данас негује традицију прављење амате папира од коре дрвета.

Организатори, град Крагујевац и амбасада Мексика, желе да овом изложбом учврсте односе две нације.

Покренута је и иницијатива за побратимљењем града Крагујевца са градом Гуанахуато.

Мексички папир данас доживљава своје златно доба. Напори народа из два мексичка племена су кроз историју омогућили оживљавање једне од најоригиналнијих традиција, док је данас производња амате папира усмерена само на потребе народних сликара.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *