Изложба ратних плаката у Музеју „21. октобар“

У Музеју „21. октобар“ отворена је документарна изложба „Плакат -Визуелни скандал, одјек стварности и гласник пропаганде“.

Поставка долази из Историјског архива Пожаревца и доноси архивске документе односно збирку ратних плаката који су у то време имали снажну политичко пропагандну поруку.

Плакат током Другог светског рата је својеврсни гласник пропаганде.

Био је упућен становништву које су већином чинили радници и сељаци, дистрибуиран на видним јавним местима.

Отварању изложбе присуствовали су представници Историјског архива Пожаревца, чланови Градског већа овог града, као представници крагујевачке локалне самоуправе. Поставку је отворила проф. др СлавицаЂукић Дејановић.

Време Другог светског рата обележено је изузетним набојем догађаја.Реч је о периоду демографске, економске, војне деструкције, идеолошких манипулација, масовних стратишта, погрома становништва, полицијских хајки, све до апсурда оружаног конфликта.

Трагови овакве стварности потхрањени су у ахривској збирци Историјског архива Пожаревца коју ова изложба представља.

У години када свет обележава 75 година од победе над фашизмом Историјски архив Пожаревца грађу представља први пут пред крагујевачком публиком.

Плакат у доба Другог светског рата као одраз стварности говори језиком свог времена.

Преноси поруке становништву које су чинили радници, сељаци и убеђује их да је исправан пут одрицања од своје државе и народа. У служби је јаке пропаганде.

Документарна поставка Историјског архива Пожревца о ратном плакату у Другом светском рату за посетиоце је отворена током дана у Музеју „21.октобар“ уз примену епидемиолошких мера и ограниченог броја посетилаца којих у исто време у галеријском простору не може бити више од 10.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *