Јанфенг гради другу фабрику у Крагујевцу

Одлука великих страних компанија, попут Јанфенга, да реинвестирају у зонама где су недавно почеле пословне активности, јасан је показатељ да је инвестициона атрактивност Шумадије и града Крагујевца и даље на високом нивоу, оценио је Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа.

Он је навео да је у јулу почела изградња друге фабричке хале за потребе овог индустријског гиганта, а да пандемија коронавируса није нарушила привредни амбијент у Крагујевцу.

Глобални лидер у производњи аутомобилских делова, кинески Јанфенг који, углавном, производи компоненте за немачку ауто индустрију, своју фабрику у Крагујевцу је отворио крајем новембра прошле године.

У слободној зони „Шумадија“ раније је холандска компанија ЦТП Инвест почела прву фазу изградње индустријског комплекса, однсно парка.

Површина од 28 хиљада квадратних метара искоришћена је, у првој фази, за изградњу пословног простора од 18 хиљада квадрата у коме је први станар-закупац био управо Јанфенг.

До прошлог новембра укупна инвестиција износила је 24 милиона евра, а улагање у пратеће садржаје 16 милиона евра.

У кинеској фабрици, кроз неколико фаза, било најављено запошљавање 800 радника.

Само годину дана касније, у јеку пандемије коронавируса када је пословање отежано и малим и великим инвеститорима, у Крагујевцу, на истој локацији, прави се друга фабрика.

Једна од предности Крагујевца за долазак страних инвеститора је чињеница да могу да рачунају на брзу изградњу објеката, али и постинвестициону подршку.

У оба случаја подршку пружа држава, односно град. Слободна зона „Шумадија“ је, на последњој седници градске скупштине проширена за нових 6 хектара.

Уз то, завршена је брза саобраћајница ка Баточини, што град и индустријски парк повезује са коридором 10.

Поред Јанфенга и шпанска компанија Текниа од прошле године послује у Крагујевцу.

У слободној зони Шумадија која има потпуно уређену инфраструктуру очекују се нови инвеститори, односно нова предузећа.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *