„Јоаким ИнтерФест“ – за аплауз

Са много уложене енергије, труда и посвећености, фестивалски тим 14 „Јоаким Интерфеста“ успео је да овогодишњу позоришну смотру подигне на виши ниво, а да се о фестивалу говори изван Србије.

Не само у публици, већ и стручној позоришној јавности, оценио је нови селектор Слободан Савић који се захвалио запосленима у Књажевско српском театру где је данас приређен коктел поводом успешног завршетка још једног фестивала. Одјеци 14. „Јоаким Интерфеста“ обавезују и да наредни, 15. јубиларни остане на истом нивоу квалитета.

Слављеничка атмосфера у Књажевско српском театру долази пошто су спуштене завесе, а „Јоаким Интерфест“ и званично постао релевантан домаћи и међународни позоришни догађај.

Ове године, како је оценио селектор фестивала сврстао се из Битефа, са којим се не треба поредити, али од кога треба учити како се ствара успешан фестивал.

Битеф има 11 пута већи буџет од Крагујевца, па су овогодишњи одјеци „Јоаким Интерфеста“ у целој Србији и региону задали и нова очекивања финансијерима: Министарству културе и Граду Крагујевцу. 15 јубиларни, наредни фестивал са подигнутом лествицом треба одржати.

Ове године, све карте су 15 дана пре почетка фестивала купљене, многи су остали без улазница, па се тим „Јоаким Интерфеста“ нада и да ће наредних година, због интересовања публике у новом простору, евентуално градског дворани Шумадије играти представе.

Нови селектрор „Јоаким Интерфеста“ Слободан Савић настојао је, као што је раније и изјавио, да унесе промене у избору представа које су на плану естетике и тематике део савремених уметничких, позоришних и извођачких тенденција. Селектор  је 11 месеци радио на припреми репертоара.

„Јоаким Интефест“ претендује да се наредних година сврста у три водећа међународна позоришна фестивала у региону.

Међународни позоришни фестивал „Јоаким Интерфест“ одржава се у крагујевачком Књажевско српском театру од 2006.године. За то време изведено је преко 130 представау којима је учествовало преко 800 уметника из 30 земаља.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.