Јоаким у Јоакиму

Сценографу Герославу Зарићу, на Дан Књажевско-српског театра, 15. фебруарa, биће уручена Статуета Јоаким Вујић.

Глумац Миодраг Пејковић понеће прстен са Јоакимовим ликом, а редитељ и ансамбл представе „Четири брата“ биће овенчан Годишњом наградом Театра за тимски рад.

Љубитељи позоришта моћи ће истог дана да одгледају премијеру представе НЕГРИ или Љубов према сочеловеком својим у режији Анђелке Николић.

Представом НЕГРИ Јоаким Вујић се вратио у Књажевско-српски театар.

„Одабрали смо да радимо овај комад јер говори о темама, које су за време у коме је стварао Јоаким Вујић деловале егзотично и далеко. Радња се догада на једном америчком острву, на ком се гаји шећерна трска.

Посећује га власник фабрике шећера, енглески лорд, који је чуо да се у његовој фабрици лоше поступа према запосленима, односно робовима и дошао је да провери да ли је то тачно.

Основна драмска ситуација и све теме које Јоаким у тексту обрадује на занимљив начин кореспондирају са данашњим временом када је ропство, званично као историјска појава искорењено али заправо односи експлоатисања и тлачења и те како постоје у разно-разним нивоима“, каже редитељка Николић.

Да представа одговара тренутку потврдио је и директор крагујевачког позоришта Милош Крстовић:

„Радујем се да смо успели да нађемо такав текст који није игран.

Јоаким Вујић у најстаријем српском позоришту је нешто што је неки природан след и нешто на чему ми тежимо негујући успомену на Јоакима.

Текст који смо пронашли јако је актуелан и очекујем да ће публика то препознати“ – каже Крстовић

Богат програм обележавања Дана Књажевско-српског театра пратиће и уручивање награда, које су ове године отишле у руке сецнографа Герослава Зарића, глумца крагујевачког театра Миодрага Пејковића, редитеља Драгана Јаковљевића и глумачког ансамбла представе „Четири брата“.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *