Јован Стејић – први Србин доктор медицине

У Народној библиотеци „Вук Караџић“ отворена је документарна изложба о Јовану Стејићу, првом Србину доктору медицине у обновљеној Србији.

Отварању изложбе присуствовали су представници Савеза Срба у Румунији, Темишварске епархије и Стефан Имре, министар саветник у амбасади Републике Румуније.

За њих је организован пријем у градској управи.

Први Србин доктор медицине у обновљеној Србији Јован Стејић, рођен је 1802. године у румунском Араду, једном од главних српских центара у Хабзбуршкој монархији током 18. века.

Глас о Стејићевом врхунском медицинском знању стигао је и до Кнежевине Србије.

На крагујевачки двор дошао је 1829. године, након чега је постао лични лекар Милоша Обреновића.

Аутори документарне изложбе су Ненад Карамијалковић и Славко Степановић, који су на 17 паноа представили живот и сва постигнућа доктора Јована Стајића.

Отварању изложбе присуствовали су и представници амбасаде Румуније који су указали на велики значај развијања економске и културне сарадње између држава.

За госте из Румуније приређен је пријем у Скупштини града.

Пројекат Историјског архива Шумадије реализован је уз помоћ Завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу и Савеза Срба у Румунији.

Осим у области економије, најављени су и нови пројекти, попут сарадње универзитета у Румунији и државних универзитета у Србији, међу којима је и крагујевачки.

Архивска грађа за ову изложбу прикупљана је у четири државе и тај процес је трајао две године, с обзиром на то да је Стејић рођен у Румунији, студирао у Мађарској и Аустрији, а свој радни век провео у Србији.

Изложба је реализована под покровитељством Министсрства културе и информисања Републике Србије и уз подршку града Крагујевца.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *