Како антиковид мере утичу на положај ромске популације у Крагујевцу?

Како су антиковид мере утицале на положај ромске популације у Крагујевцу, који су узроци, а какве последице, биле су теме панел дискусије коју је организовала Канцеларија омбудсмана града Крагујевца.

Ова дебата је била прва у низу коју ће локални обудсман организовари на тему „Утицај ковид пандемије на положај остељивих група и група у ризику у Крагујевцу“.

Ромска популација спада у друштвене групе које се традиционално суочавају са највећим степеном ризика од дискриминације, сиромаштва и социјалног искључивања.

Епидемија Ковида 19 значајно је условила промену понашања и утицала на услове живота и кретања у привреди и економији. промене су највише осетиле осетљиве друштвене групе и групе у ризику, међу којима је и ромска популација.

Учесници дебате бавили су се економским, здравственмим и друштвеним положајем осетљивих група у новонасталим околностима.

На основу истраживања и анализе ситуације, донете су препоруке које би омогућиле превазилажење ситуације.

Локална самоуправа је предузела низ активности током пандемије како би се помогло остељивим групама.

На трибини је било реч и о здравственој и социјалној заштити ромске популације током ковид пандемије, али и Локалном акционом плану за Роме и плановина за наредни период.

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *