Како ће нови котлови на гас утицати на животну средину?

Поводом замене постојећих котлова на чврсто гориво котловима на гас  у крагујевачкој Енергетици, представљена је Студија о процени утицаја овог пројекта на животну средину.

Инсталирањем новог котловског постројења на природни гас значајно ће се смањити емисија чађи, аерозагађење, као и негативни утицаји на здравље становништва.

Према проценама еколога, очекује се смањење утицаја на основне климатске факторе.

Нова котларница у крагујевачкој Енергетици гради се по тренутно најбољим и најсавременијим технологијама.

Еколози који су радили студију о процени утицаја овог пројекта на животну средину наглашавају да ће се увођењем котлова на гас готово у потпуности елиминисати сумпор и ПМ честице из ваздуха, а количина угљен диоксида биће смањена за око 70 процената.

Крагујевчани ће од следеће грејне сезоне удисати значајно чистији ваздух.

На матичну локацију до сада је пристигао већи део крупне опреме као и два котла.

Планирано је да престала три котла пристигну у Крагујевац до краја овог месеца.

Пројекат замене котлова на природни гас, јединствен је из више разлога.

У случајевима непредвиђеног застоја у испоруци гаса, ремонта на гасоводу, или гасним горионицима, користиће се помоћни енергент- уље за ложење.

Пројекат реализују Министарство за заштиту животне средине и Министарство фининасија средствима која су обезбеђена из Европске банке за обнову и развој.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *