Како сачувати ментално здравље у ванредној ситуацији?

Појавом корона вируса и увођењем ванредног стања у Србији, велики део становништва суочио се са психолошким проблемима, као последицом страха од угрожености по сопствено здравље.

Психијатри поручују да је страх реалан, али да је у оваквој ситуацији највижније остати смирен и сачувати своје ментално здравље.

Последњих месеци свет се сусрео са реалном опасношћу по здравље, што је код већине људи изазвало страх и недоумицу шта ће се догодити ако се заразе корона вирусом.

Информације из појединих медија, а посебно на друштвеним платформама и уопште интернету створиле су забуну код људи, јер се свакодневно појављују вести од којих велики део није проверен и долази из непоузданих извора.

Психијатри поручују да је увом тренутку најважније сачувати стабилност, јер страх врло лако може да пређе у анксиозност и панику.

Психијатар Сузана Перовић препоручује праћење културних дешавања преко интернета, али и што мање вести у вези корона вируса.

Посебно угрожена категорија грађана у оваквим ситуацијама су здравствени радници који се, поред повећане опасности од заразе вирусом, суочавају са страховма као и сви остали грађани.

За све оне који се не осећају добро и потребна им је подршка стручњака, отворен је кол центар са универзалним бројем телефона 080 112 113 који је бесплатан за позиве и са фиксних и са мобилних телефона.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *