Како се Србија борила са епидемијама последњих 100 година?

Срби, као и сви остали европски народи кроз историју памте велике епидемије заразних болести: попут куге, колере, тифуса, вариоле вере.

Пандемија коронавируса стручњаке враћа у давна времена, подстиче их да траже сличности али и да пореде коронавирус са великим богињама које су у Србији 70-их година однеле велики број живота.

Крагујевчани су последњи пут у здравственом карантину били пре скоро 50 година.

Заразне болести су кроз историју не само сејале смрт, већ су и утицале на ток историје, људски идентитет, али и напредак медицине.

У Крагујевцу се 1831. појављују куга и колера, нису нас заобишле ни велике и мале богиње које носе највећу стопу смртности.

Поред тога птичији и свињски грип а све то, тврде стручњаци долази преко животиња до људи.

Пандемија коронавируса у Србији већ је обележила 2020. годину и има неких сличности са епидемијама које су нас пратиле кроз историју.

За потпуно истребљење тифуса требало је око 50 година.

Стручњаци говоре да је свака заразна болест релативан појам.

Савремени свет располаже много развијенијим системом здравствене заштите и технолошким капацитетима да се сада одбрани од заразних болести.

Велике богиње су 70-их година однеле највише живота.У то време у Крагујевац се није могло ни ући али ни изаћи из града.

Све заразне болести, према неким проценама стручњака прешле су са животиње на човека.

На исти начин се и вирус Корона из Кине раширио по целом свету и изазвао глобалну пандемију у којој је до сада заражено 17 милиона људи а преминуло је преко 660 хиљада.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *