Кодекс понашања запослених у Градској управи

Од 1. децембра све јединице локалне самоуправе у Србији треба да имају кодекс понашања службеника и намештеника.

Кодекс о понашању, и опхођењу према странкама само је део новина Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицма локалне самоуправе.

Законски рок за доношење Кодекса је годину дана. Град Крагујевац је један од градова код којих је ова обавеза већ на снази.

Овако треба да буде обучен службеник за шалтером Градске управе. Поред пристојног изгледа, који се подразумева, у кодекс понашања уводе се и правила за обраћање странкама. То значи да је, нељубазно опхођење, трачарење, јавно изражавање политичког става и одуговлачење одговора забрањено за раднике локалне самоуправе.

Већина општина у нашој земљи усвојила је кодекс понашања, који до најситнијих детаља, прописује шта запослени треба, а шта не сме да ради.

Уколико их службеници игноришу, прети им отказ. Кодекс понашања службеника и намештеника садржи основне принципе о понашању, њиховом одевању, изгледу канцеларије. Општом културом.

Кодекс понашања је општи акт са скупом правила која треба да покажу како треба да се понашају службеници и намештеници у јединицама локалне самоуправе, како би грађани знали шта могу да очекују од њих.

Многи запослени имају погрешну представу о својој радној улози и сматрају да су уласком у државну службу добили привилегије својсвтвене навикама које су пратиле администрацију у старом систему који је напуштен пре више деценија.

Од тада и датирају манири и примери у понашању појединих службеника, који ниподоштавају грађане када им се обраћају. Од сада, такав приступ према странкама више неће моћи да се одржава.

Добра комуникација грађана и служебника градске управе, праћена међусобним поштовањем од пресудног је значаја за ефикасан рад, односно правовремено пружање услуга странкама. То је само један од разлога увођења Кодекса.

Да би све новине заживеле аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе омогућен је рок од годину дана.

Са кодексом понашања службеника и намештеника грађани се могу упознати на свим шалтерима и сајту Скупштине града, као и у месним канцеларијама.

Иначе, у крагујевачкој Градској управи и пре нормативног обликовања овог акта, поштовао се Кодекс понашања.

Како се односе службеници на шалтерима у Скупштини града непогрешиво су оценили анкетирани грађани.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *