Који су проблеми старијих жена које живе на селу?

Заштитник грађана и Удружење Емити – снага пријатељства представили су у Крагујевцу извештај о заступљености услуга социјалне и здравствене заштите за старије жене које живе на селу.

Извештај је продукт истраживања које се односило на заступљеност и садржај услуга помоћ у кући и кућно лечење.

Резултати исраживања која су спровела удружења, фондације и неколико релевантних иституција о положају и квалитету живота старијих жена које живе на селу показали су да ова категорија спада у групу социјално искљученог и материјално необезбеђеног становништва, јер је реч о особама које најчешће учествују у неплаћеном раду у домаћинству.

Највећи број жена које не примају пензију у Србији је из сеоских средина и само око 15 процената њих су власнице имовине којом управљају.

Заштитник грађана је ове и прошле године спровео истраживања са циљем да испита оствареност дела здравствених и социјалних права за старије жене на селу за период 2020. до 2022. године.

Након истраживања заштитиник грађана је у Посебном извештају навео низ препорука како би се побољшао квалитет живота припадница ове категорије.

Овај извештај презентује се у свим већим градовима у Србији након чега ће заштитник грађана обићи и мања места где ће грађанима представити резултате истраживања.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *