Колико је Лепеница загађена?

Колики је ниво загађености реке Лепенице и њених притока, показаће резултати истраживања које спроводи Еколошко удружење „Екомар“ у сарадњи са Природно-математичким факултетом Универзитета у Крагујевцу.

Истраживање се реализује уз финансијску подршку града Крагујевца.

Да ли има живота у Лепеници и у којој мери је очуван еко-систем њених притока, истраживаће научни тим Удружења „Екомар“, који предводи професорка Природно-математичког факултета, хидробиолог Снежана Симић.

Истраживање ће трајати неколико месеци, а на основу фото документације и података прикупљених на терену, биће јасно утврђено стање реке и њених притока.

Лепеница извире испод Гледићких планина, код брда Столице на чистом и незагађеном извору Студенац.

Речни слив је дуг 48 километара, а Лепеница се код Лапова улива у Велику Мораву.

Највеће притоке реке Лепенице на територији града Крагујевца су Грошничка река, Угљешница и Ждраљица, а речно корито обогаћују и мање притоке, односно речице и потоци, који носе назив по крагујевачким насељима.

Лепеница је у прошлости била чиста и незагађена, вода се користила за купање и наводњавање, али је развој индустрије у Крагујевцу проузроковао њено загађење.

Тим истраживача Еколошког удружења „Екомар“ позива све заинтересоване грађане да се укључе у овај пројекат и доставе фотографије или податке које поседују.

Радио телевизија Крагујевац допринеће овом истраживању, јер ће „Екомару“ уступити емисију под називом „Лепеница од извора до ушћа“.

Када истраживање буде завршено, на Природно-математичком факултету биће приређена изложба фотографија снимљених у том периоду.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *