“Конгрес Срба у Загребу 1945. године”

Удружење Срба из Хрватске организовало је промоцију књиге др Момчила Диклића под називом “Конгрес Срба у Загребу 1945. године” у Народној библиотеци Вук Караџић.

Књига се бави анализом историјских прилика и процеса у којима се нашао српски народ у Хрватској од 1941. године па до краја 20. века.

Момчило Диклић до сада је објавио дванаест монографија и више десетина научних радова о српско – хрватским односима.

Диклићеви радови карактеришу високу обавештеност о српско – хрватским односима, док своје аргументе заснива на изворној документацији и разноврсној литератури.

На факултету Политичких наука у Загребу одбранио је магистарску тезу на тему “Положај Срба у Хрватској 1945 – 1990.” што је остало забележено као једини рад који је одбранио припадник српске националности на наведену тему у авнојевској Хрватској.

Књигом “Конгрес Срба у Загребу 1945. године” покушава да омогући историјско разумевање и трагичност српског крајишког народа под хрватском влашћу.

На основу чињеница писац је у књизи покушао да оствари што потпунији увид у историјске процесе и догађаје који су задесили српски народ и опише његов положај кроз историју.

Диклић данас ради на Институту за европске студије у Београду а у научним круговима важи за некога ко често својим писањем излази изван домена историјске теорије и залази у право, економију и социологију.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *