Корона изменила школски календар

Пандемија ковида 19 је условила промене у школском календару у првом полугодишту, које је раније завршено са јединственим зимским распустом за све ученике у Србији.

У другом полугодишту свршене основце чека припрема завршног испита за упис у средњу школу.

Ученици осмог разреда завршавају школску годину 8. јуна, док ученици осталих разреда наставу похађају до 22. јуна.

Матуранти гимназије са школом завршавају 25. маја, а ученици завршних разреда трогодишњих и четворогодишњих средњих стручних школа 1. јуна.

Пролећни распуст планиран је у периоду од 30. априла до 10. маја.

Изменом календара образовно-васпитног рада продужено је трајање школске године за неколико дана.

Међутим, оно што родитеље, ђаке и просветне раднике сада највише интересује је када ће почети друго полугодиште.

Изменом календара, померен је и завршни испит, па ће га осмаци полагати 23, 24. и 25. јуна, док термини пробне мале матуре остају непромењени – 26. и 27. марта.

Новина је да ће и средњошколци имати дан мање пролећног распуста него што је претходним календаром Министарства просвете то било предвиђено.

И ове године очекује се велики притисак за упис у поједине средње школе али, према речима Горана Јоксимовића, руководиоца Школске управе у Крагујевцу, неће бити могућности за отварање нових одељења.

Оно што може да се омогући у оквиру ограничених квота за упис јесте промена одређених профила и то се, пре свега, односи на средње стручне школе.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *