Корона вирус није угрозио побратимства града Крагујевца

Интезивно развијену међународну сарадњу, која је последње две деценије за град Крагујевац свој највећи успон имала непосредно пре појаве пандемије корона вируса, нове околности нису угрозиле.

Представници локалне самоуправе у сталном су контакту са старим пријатељима – градовима побратимима, али и новим партнерима на мапи сарадника Шумадије.

То је за Радио телевизију Крагујевац изјавио помоћник градоначелника за међународну сарадњу Борис Ковачевић и додао да у овом тренутку заједничке проблеме у борби против корона вируса деле све земље, као и заједничку наду да ће се  ускоро сарадња и живот вратити у редовне токове.

У измењеним околностима одвијала  се ове године и међународна сарадња.

Град Крагујевац посећивале су делегације, углавном сведене на мањи број чланова, али свакако су биле присутне.

Поготово, током најзначајнијег датума за град – 21.октобра.

Новоименовани амбасадори Израела, Аустрије, Немачке одмах по ступању на дужност одабрали су за прве радне посете Крагујевац.

Приликом обележавања Дана града, 6. маја изостале су посете представника који деценијама долазе код побратима Шумадинаца, али није прекинута веза, јер су упућене видео честитке.

Поводом Ђурђевдана – Дана града, пристигле су поруке градова пријатеља и побратима из Јерихона, Инголштата, Питештија, Ређо Емилије, Бара, Мостара, Општине Стари град Сарајево.

Међународна сарадња за Крагујевац је веома важна.

Те чињенице била је свесна свака градска власт, још од пре пола века када је успостављено прво побратимство са француским градом Сиреном.

Од тада до данас, Крагујевац је богатији за више од 20 градова побратима.

Успешно партнерство одвија се са многим регијама и без пратње формалних повеља.

Број међународних организација и фондација које сарађују са Крагујевчанима скоро да је немогуће избројати, јер се већина директно обраћа удружењима и предузетницима разнородних делатности.

Ускоро ће уследити још једна у низу протоколарних процедура – честитка за Нову  годину, али овог пута жеља да побратими остану здрави и да се поново сретну на неком пријему биће најреалнија и најискренија за протеклих 50 година.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *