Корона вирус не заобилази малишане

Корона вирус се шири вртоглавом брзином, а из дана у дан све више је оболелих људи у Србији.

Ковид 19 није заобишао ни најмлађе, па је у Шумадији корона вирусом заражено неколико малишана међу којима је било и беба.

На Педијатријској клиници у Крагујевцу на лечењу су били најмлађи пацијенти који су имали лакшу клиничку слику.

У Институту за јавно здравље наводе да деца углавном вирус добијају од родитеља или чланова породице који су заражени Ковидом 19.

Институт за јавно здравље свакодневно има увид у број заражених корона вирусом у Шумадији.

Прате се сви контакти који су остварили ковид позитивни пацијенти.

Међу зараженима има најмлађих, а евидентирано је да вирус није мимоишао ни бебе.

Најчешћи узрок заражавања код најмлађих је контакт са члановима породице који су инфицирани короном, а сви мали пацијенти у Шумадији до сада су имали, углавном, лакшу клиничку слику.

На Педијатријској клиници Клиничког центра у Крагујевцу, педијатри и медицински техничари имају искуства са малим ковид пацијентима, каже директор ове установе терцијарног нивоа здравствене заштите, др Предраг Саздановић.

Како број заражених у Шумадији вртоглаво расте, а корона вирус се све чешће јавља код радно ангажованих људи, младих и ученика основних и средњих школа.

У превенцији корона вируса правила су иста за све генерације и узрасте – обавезно ношење маски, дезинфекција руку и простора, физичка удаљеност од најмање метар и по.

Прописане мере превенције посебно би требало да спроводе родитељи малишана којима се препоручује да избегавају боравак у затвореном простору у коме је већи број људи.

Најбоља препорука је да са децом што више бораве у природи или у свом стану, без контаката са другим породицама.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *