Крагујевац део ЕУ Пројекта за економско оснаживање жена

У Влади Србије недавно су потписани уговори о реализацији пројеката из области економског оснаживања жена са представницима 12 локалних самоуправа и четири невладине организације.

Свечаном потписивању документа у име града Крагуијевца присуствовала је Гордана Дамњановић чланица Градског већа задужена са здравствену и социјалну заштиту.

Пројекат носи назив „Кључни кораци ка родној равноправности“ који реализују Координационално тело за родну равноправност и Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена уз финансијску подршку Европске уније.

За ове намене из државне касе издвојено је 13 милиона динара за удружења и шест милиона динара које ће добити локалне самоуправе.

Србија је за непуне три године остварила значајан напредак у Индексу родне равноправности.

Резултати јасно указују да су направљени крупни кораци када је реч о унапређењу положаја жена у нашој земљи у односу на ранији период.

Ипак, потребно је још много тога урадити јер статистика потврђује да жене у Србији зарађују мање од мушкараца за исти посао и много више времена потроше у неплаћеним обавезама кроз бригу о домаћинству и деци.

Потписивање уговора подразумева да ће у наредном периоду бити организовано десет радионица у сарадњи са Удружењем пословних жена „Визија“.

Једна радионица за економско оснаживање жена је недавно организована у Центру за унапређење социјалних услуга Кнегиња Љубица а до краја наредне године биће организовано још девет радионица које ће бити веома значајне за економско оснаживање жена.

Влада Републике Србије издвојила је за 12 локалних самоуправа у Србији 6 милиона динара, међу којима је и Крагујевац за реализацију овог пројекта. Од ове суме за Крагујевац је опредељено 500 хиљада динара.

Из републичког буџета за ове намене издвојено је 13 милиона динара за 4 невладине организације у Србији. Једна од њих ће издвојити средства за покретање пројеката у Крагујевцу, Чачку и Пожаревцу.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *