Крагујевац део Рилоуд програма

Крагујевац је један од пет градова Србије, у којима се спроводи двогодишњи, Рилоуд програм који финансира Европска Унија, а реализује УНДП. 

Представници невладиног сектора, градске управе за здравствену и социјалну заштиту и Програма Уједињених нација за развој, одржали су први састанак на коме је презентован редослед корака, како ће се и ове године спроводити „Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану“.

Организације цивилног друштва које се баве осетљивим групама грађана, децом, младима, заштитом животне средине и здрављем људи, превенцијом дискриминације, људским правима имаће предност у расподели средстава од 68 хиљада евра колико је планирно за ову годину.

Прошле године, Европска Унија определила је 125 хиљада евра за Рилоуд програм који реализује УНДП, односно Програм Уједињених нација.

До сада је утрошено преко 56 хиљада евра. Ове године на располагању је преко 68 хиљада евра. Град Крагујевац у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој објавио је Јавни позив организацијама цивилног друштва и Удружењима грађана за учешће у јавној расправи.

Предложене су теме и подтеме које ће приликом расподеле средстава имати предност код конкурисања.

То значи да ће невладине организације које у својим програмима имају идеје које се односе на: подршку осетљивим групама грађана, програме за превенцију и сузбијање насиља, подстицаја друштвене партиципације младих и омладине из руралних средина као и цивилним организацијама које се баве екологијом и људским правима моћи да очекују финансирање задатих пројеката.

До конкурса има довољно времена и за организовање обуке, каже Мирослав Мијатовић из УНДП-а.

Локална администрација намерава да у наредном периоду организовање састанака између представника градске управе и цивилног сектора буде пракса, јер се из непосредног разговора формирају сазнања о реалним потребама.

Прошлогодишња искуства значајна су за нове идеје.

Својевремено, у Босни и Херцеговини „Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану“ показао је добре резултате, па је настављена његова реализација у већини земаља региона.

Главни критеријум за доделу средстава градовима у Србији био је степен отворености локалне самоуправе за нове идеје и програме који дотичу осетљиве категорије грађана.

Крагујевац је један од пет градова који је као средина оправдао додељена средства.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *