Крагујевац домаћин локалним тимовима за борбу против трговине људима

Крагујевац је домаћин дводневног састанка локалних тимова за борбу против трговине људима.

Стручни скуп је организован у оквиру пројекта „Од опасности до сигурности , унапређење заштите жртава трговине људима у Србији“.

Састанку присуствују представници 18 локалних самоуправа из Србије, организован је уз подршку Канцеларије америчког Стејт депармента, Интернационалног комитета за Балкан и Удружења грађана за борбу против трговине људима и свих облика насиља „Атина“.

Има много разлога због чега је важно говорити о борби против трговине људима јер ова криминална радња представља пример модерног ропства.

Борба против трговине људима обавезује многе државе да се баве овим веома важним проблемом са којим се сусреће цео свет, истакао је заменик шефа мисије у Амбасади Сједињених америчких држава у Србији Габријел Ескобар.

Кроз Србију је од 2015. до данас прошло око милион миграната, распадом југословенских република земља се суочавала са велики бројем расељених лица и избеглица који су били потенцијална мета за трговину људима.

Размена искустава представника осамнаест тимова локалних самоуправа има велики значај како би се на што бољи и квалитетнији начин радило на превенцији овог глобалног проблема.

Крагујевац има добра исуства из предходног периода када је ова област препозната у оквиру пројекта који је на ову тему реализован у организацији Црвеног крста у периоду 2002 – 2003. године.

Институционална подршка, превентивно деловање, умрежавање људи у бројним установама и организацијама радиће убудуће на спречавању овог криминалног чињења.

Подаци говоре да су мета трговине људима углавном жене и деца, ромска популација, особе које припадају рањивим друштвеним категоријама.

Током прошле године, евидентирано је 76 жена и деце који су били жртве трговине људима у Србији.

Ова криминална делатност је све више заступљена у овом региону а жртве су радно и сексуално експлоатисане, користе се за трговину органима, злоупотребу у ратним дејствима.

У последње време у фокусу јавности су проблеми, дечије порнографија и принудних бракова, односно покушаји да се стане на пут овим тешким кривичним делима.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.