Крагујевац изашао на аутопут!

Последња деоница пута Крагујевац-Баточина, у дужини од 4,5 километра кроз Баточину, пуштена је у саобраћај.

Завршетком радова на последњој деоници комплетирано је свих 25 километара модерне брзе саобраћајнице до Крагујевца.

Директор Путева Србије Зоран Дробњак обишао је завршене радове и потврдио да је завршетком ове деонице брзе саобраћајнице кроз Баточину, и Крагујевац повезан са ауто-путем.

Укупна вредност инвестиције на изградњи последње деонице пута износила је 1,1 милијарду динара са ПДВ-ом.

Савремена брза саобраћајница омогућиће безбедан саобраћај од Крагујевца ка ауто-путу чија фрекфенција је 12.000 возила дневно.

Деоница од четири и по километара је завршена за годину и по дана. Раде се планови за нову петљу и наплатну станицу у Баточини.

Радови почињу на пролеће. Припремају се пројекти за изградњу брзе саобраћајнице која ће повезати Крагујевца са Моравским коридором преко Мрчајеваца.

„Пројекат би требало да буде готов до марта. Да се онда изабере извођач и крене у изградњу“, рекао је Зоран Дробњак, директор ЈП Путеви Србије. Укупна деоница од Крагујевца до петље Баточина на ауто-путу дуга је 25 километара, а коштала је око 5,5 милијарди динара, рекао је он и додао да се сада до ауто-пута стиже за 15 минута.

Као највеће проблеме са којима су се суочавали при изградњи ове брзе саобраћајнице Дробњак је истакао експропријацију. Додао је да је било доста проблема што се тиче водовода, канализације, оптичког и телефонског кабла.

Председник општине Баточина Здравко Младеновић оценио је да је завршетак радова на овом путу велики дан за ту општину.

„Сада имамо добру и безбедну везу наших насеља које тај пут повезује. Пут је и импулс за довођење страних инвеститора. Баточина је донела план детаљне регулације за индустријску зону Жировничко поље. То је сада локација која је на 7-8 минута и од Крагујевца и од ауто-пута што је једна од најбољих локација у Србији за инвеститоре“, рекао је Здравко Младеновић, председник општине Баточина.

Додао је да је пут импулс да се оживи привреда и Баточина коначно покрене „са мртве тачке“.

Радови су обухватили изградњу две нове саобраћајне траке, као и комплетну реконстуркцију и рехабилитацију постојећих трака досадашњег магистралног пута.

У току изградње решена су и комунална питања, попут водовода и канализације, која су важна за квалитет живота становника Баточине.

Такође, изградњом новог кружног тока, осветљења, пешачких стаза и заштитних баријера у делу деонице које пролази кроз Баточину омогућена је већа пропусна моћ саобраћаја, уз решење потенцијално опасних места са становишта безбедности саобраћаја, а узимајући у обзир потребе локалног становништва.

Припремила новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.