Крагујевац је у Првом светском рату изгубио 15 посто становништва

Пригодним програмом у Књажевско-српском театру обележено је 100 година од ослобођења Крагујевца у Првом светском рату.

Манифестацију je организовалo Удружење „Бирам Крагујевац“ у сарадњи са Колом српских сестара и Центром за неговање традиционалне културе „Абрашевић“.

Изложбом слика Крагујевца из периода окупације у Првом светском рату и представом у Књажевско-српском театру обележено је 100 година од ослобођења града у Великом рату.

Испред града Крагујевца, који је подржао обележавање овог значајног догађаја, присутнима се обратио Мирослав Петрашиновић, председник градске скупштине.

“Град Крагујевац негује сећање на јуначку српску војску и на Први батаљон 6. пука Дринске дивизије.

Потомство биће вечно захвално на жртви коју је поднела та трезвена и несаломива војска у борби за слободу, достојанство, самосталност и част своје земље”, истакао је Петрашиновић.

Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ припремио је представу под називом „Ратни дневник“ којом је покушао да дочара како се одвијао живот у Крагујевцу у периоду пре окупације града до ослобођења 27. октобра 1918. године.

Узели смо малтене за сваку годину по једну слику, пошто сматрамо да је у свакој години било нешто врло битно и карактеристично у нашем граду у том периоду.

Наравно, оне прве године 1914. и 1915.  су и најбитније, када је овде био и престолонаследник и генералштаб односно врховни штаб Војске Србије у то време,” рекао је Илија Степановић из “Абрашевића”.

Обележавање јубилеја организовало је Удружење „Бирам Крагујевац“ у сарадњи са Центром „Абрашевић“ и Колом српских сестара.

Један од циљева је да се јавности укаже на период крагујевачке историје о којем се мало зна.

Крагујевац је ослобођен на Свету Петку, пре 100 година, значи 27. октобра. Одлучили смо и трудићемо се, из године у годину, да тај датум ставимо у календар прослава Града Крагујевца.

Ово је неки наш трећи корак и мислим да ћемо после овог корака, пошто имамо ову изложбу и ићи ћемо по школама и основним и средњим, да се деца упознају и да виде колике жртве је град Крагујевац поднео за време окупације, за време Првог светског рата,” изјавио је Александар Милојевић из Удружења „Бирам Крагујевац“.

Крагујевац је у Првом светском рату поднео велике жртве и изгубио 15 посто становништва.

У Удружењу „Бирам Крагујевац“ желе да се то не заборави и да обележавање ослобођења буде традиционално.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *