Крагујевац – први град у Србији са навигацијом у јавном превозу

У Скупштини града представљена је апликација која корисницима јавног превоза омогућава информације како да се најбрже превезу до одређене локације, али и даје препоруку који је пешачки пут најбржи до самог стајалишта, односно почетне тачке.

За све путнике у јавном превозу који немају смарт телефоне, од септембра биће постављен и дисплеј на стајалишту код Уреда, како би корисници могли да користе ову услугу на полазиштима.

Крагујевац је први град у Србији који је имплементирао све линије градског превоза у апликацију и постао део „Google transit“ система.

Градска агенција за саобраћај у сарадњи са партнерима омогућила је корисницима јавног превоза и самом граду озбиљан искорак на путу ка циљу да Крагујевац постане Паметан град.

Конкретно, реч је о апликацији која грађанима или туристима пружа информацију како да за најкраће могуће време повежу две локације у јавном превозу.

Једно од најпрометнијих стајалишта код Уреда од септермбра имаће и дисплеј са овом апликацијом.

На том стајалишту биће постављен усб пуњач, екран на додир са навигацијом као и соларне плоче.

Све ће бити умрежено. Путем сензора шаље се слика у оперативни систем, најавили су представници Градске агенције за саобраћај.

Крагујевац све брже стиже до Смарт ситија.

Пројекат „Податке отвори, на мапи се створи“ реализован је у сарадњи са Палго смарт центром из Београда, уз подршку Програма Уједињених нација за развој.

„Лајв“ верзија реда вожње свих аутобуса и инструкција за путнике како да стигну од полазне до жељене тачке активна је на свим градским и приградским линијама. Прегледна је и једноставна. Са било ког андроида може да се прати.

У низу карика којима  ГАС осавремењује јавни превоз, најављује се и опремање аутобуса сензорима.

Кровови возила биће скупљачи података, односно осмишњено је најбрже и најјефтиније мерење нивоа полена широм града.

Сензори ће регистровати ниво алергена у ваздуху, а ГАС ће обавештавати грађане које делове града у ком периоду дана да избегавају за кретање због полена. Или, да се заклоне у аутобусима.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *