Крагујевац у другој половини прошле године прикупио 37 тона стакла

Град Крагујевац је прошле године започео два значајна еколошка пројекта.

Један је “Повећање стопе рециклаже за батерије и сијалице“, а други “Управљање стакленом амбалажом“.

Само у другој половини прошле године прикупљено је 37 тона стакла.

Међутим, када је реч о батеријама и сијалицама код грађана влада мање интересовање за одлагање ове врсте отпада у адекватне посуде.

Крагујевац је међу првим локалним самоуправама које су се укључиле у пројекат “Управљање стакленом амбалажом“, а град је  добио 150 наменских контејнера за рециклажу стакла.

Стаклена звона се налазе на више локација у граду, а само у другој половини прошле године прикупљено је 37 тона стакла.

Захваљујући пројекту “Повећање стопе рециклаже за батерије и сијалице“ у граду је почело и прикупљање ове врсте отпада на седам локација.

И док код грађана влада велико интересовање за сакупљање стакла, то није случај са батеријама.

Батерије и сијалице се сврставају у опасан отпад, што значи да садрже бројне токсичне материје које могу да загаде земљу и ваздух, а преко њих дођу и до ланца исхране ако се не одлажу правилно.

Највећи изазов представља недовољно развијена прикупљачка мрежа, односно чињеница да грађани, осим у неколико супермаркета, раније нису имали где да одлажу истрошене батерије и сијалице.

Овим пројектима повећаће се доступност посуда за рециклажу опасног отпада, а самим тим и створити нове прилике да се грађани активније укључе у рециклажу и допринесу очувању животне средине.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *