Крагујевац у Великом рату

Примирје у Првом светском рату потписано је на данашњи дан, 1918. године, у 11 часова.

Историчари сматрају да је овај датум изузетно значајан, јер су престале војне операције и страдање цивила и војника.

Србија је, уз силе Антанте, из Великог рата изашла као победник, иако је страдало чак 28 процената српског становништва, док је Крагујевац остао упамћен као једна од највећих болница у Србији у Првом светском рату.

Говорећи о значају Крагујевца у Првом светском рату, историчари подсећају да је центар Шумадије, од августа 1914. године, до почетка октобра 1915. године, био војна престоница Србије.

Овде је била смештена Врховна команда и регент Александар, па Крагујевац није толико страдао у војним операцијама, али је град на Лепеници остао упамћен као једна од највећих војних болница 1914. и 1915. године.

Ако само кажем податак да је Крагујевац тада имао 15-16 хиљада становника, а да је имао око 6 хиљада рањеника и болесних људи који су се лечили, онда видимо значај који је Крагујевац имао и колико је то све било тешко организовати у том ратном периоду“ , наводи историчар Предраг Илић.

Крагујевац је Велики рат дочекао са 15 хиљада становника, седиштем Шумадијске дивизијске области, осам школа и 9 предузећа. Епидемија тифуса тешко је погодила град.

Окружна и Војна болница нису биле довољне да прихвате велики број заробљеника, рањеника и оболелих од трбушног тифуса, па су све школе, касарне, хотели, кафане и магацини претворени у привремене болнице.

Приредила Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *