Крагујевачки основци учили прве кораке традиционалних игара Србије

Едукација деце различитог узраста о значају очувања традиције и традиционалних игара и популаризације уписа кола на УНЕСКО-ову листу била је тема радионице која је одржана у Првој крагујевачкој гимназији.

Радионицу за основце је организовао Центар за истраживање и очување традиционалних игара Србије.

„Кола – традиционалне народне игре“ пре две године уписана су на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног наслеђа човечанства.

Предлог Ансамбла народних игара и песама „Коло“, Факултета музичке уметности у Београду и Центра за истраживање и очување традиционалних игара Србије одобрили су Национални комитет за нематеријално културно добро и Министартво културе и информисања Републике Србије.

У циљу популаризације уписа кола на Унескуову листу, у Првој крагујевачкој гимназији организоване су радионице за ученике основних школа у Крагујевцу.

У пројекту учествује и Културно-уметничка друштво “Смиље” из Крагујевца чији су инструктори показали деци неке од основних елемената традиционалних игара Србије.

Пројекат се већ две године спроводи широм Србије, а на годишњем нивоу одржи се пет радионица. Ове године програм је започет у Грачаници, док је Крагујевац први град у Централној Србији где је одржана ова манифестација.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.