Крагујевачки ватрогасци учествовали у спашавању жртава земљотеса у Албанији

Након земљотреса јачине 6,4 степена Рихтерове скале, који је погодио Албанију, спасилачке екипе из региона отишле су у погођено подручје да помогну у спасавању људи испод рушевина.

Након земљотреса јачине 6,4 степена Рихтерове скале, који је погодио Албанију, спасилачке екипе из региона отишле су у погођено подручје да помогну у спасавању људи испод рушевина.

У спасилачкој екипи из Србије нашло се и шест ватрогасаца из Ватрогасно спасилачке бригаде Крагујевац.

Земљотрес од 6,4 степена Рихтерове скале, који је погодио Албанију, води се као најјачи на Балкану у последњих 30 година.

Потрес, у коме је осим порушених зграда било и људских жртава, осетио се у целом региону.

Спасилачке екипе из суседних земаља показале су солидарност и хуманост и протеклих дана помогле у спасавању људи из рушевина.

Наша земља је још једном показала спремност, одлучност и жељу да помогне свима којима је помоћ потребна и у угрожено подручје послала спасилачку екипу која је на терену показала стручност и високи степен обучености.

У саставу тринаесточлане екипе из Србије, која је 26. новембра отишла у Албанију, нашло се и шест припадника Ватрогасно-спасилачке бригаде из Крагујевца.

Ватрогасно спасилачка бригада Крагујевац, као највећа јединица јужно од Београда, у протеклих 20 година имала је више од 30.000 интервенција што је поред стручности и опремљености пресудило да буду део српског спасилачког тима у Албанији. И поред великог искуства, потресни призори и жртве земљотреса и на ове људе остављају горке успомене.

Земљотреси, као и сличне ванредне ситуације, не могу се предвидети, али стручњаци апелују да у спашавању и санирању последица поред надлежних служби велику улогу имају и сва јавно комунална предузећа, јавна предузећа, Горска служба спасавања, жандармерија, полиција као и сви грађани.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *