Крагујевчани позивали “хитну” због хроничних тегоба

Нагла промена времена утицала је на промену здравственог стања, расположења и активности у широј популацији.

Временске осцилације када се тепература ваздуха драстично мења посебно неповољно утичу на грађане који болују од хроничних обољења.

Крагујевчани су током јучерањег дана и у току ноћи тражили помоћ Завода за хитну медицинску помоћ а према евиденцији ове службе лекари су током 24 сата прегледали око 60 пацијената на терену и лекарским ординацијама.

Лекарима су се углавном јављали пацијенти који су имали тегобе услед високог крвног притиска, респираторних инфекција, поремећаја срчаног ритма.

Када се жива у термометру спусти и до десет степени па јутарња температура буде на нули а дневна и до 15–ог подеока а током 24 сата се промени летња и зимска температура ваздуха најбурније реагују хронични болесници који услед промене времена имају здравствене тегобе.

Пет екипа Хитне медицинске помоћи свакодневно је на терену, али је њихов рад током ванредног стања веома отежан, јер због конатаката са пацијентима сваки лекар и техничар мора да има комплетну заштитну опрему; скафандер, наочаре, хируршке каљаче од флиса, рукавице и визире.

Уколико пацијенти дођу у Завод за хитну медицинску помоћ а имају температуру и респираторне тегобе долазе најпре у специјализовано возило које је обезбедила локална самоуправа а сви који улазе у зграду а немају заштитну опрему добијају заштитну опрему како би се спречила инфекција.

На терену је свакодневно 5 теренских екипа а запосленима у “хитној” су се придружили и млади лекари који дежурају у амбуланти са старијим колегама.

Екипе хитне медицинске помоћи свакодневно сарађују са свим медицинским установама а добра организација условила је да пацијенти на време и тамо где је потребно у односу на здравствене тегобе буду адекватно смештени и одмах добију терапију која им је потребна.

Савет лекара је да сви хронични пацијенти посебно они који реагују на временске промене редовно користе прописану терапију.

Грађани који имају респираторну инфекцију и повишену температуру најпре би требало да се јаве телефоном када ће добити савет како да се надаље понашају.

Како би се избегло ширење инфекције корона вируса потребно је да грађани којима није преко потребна лекарска помоћ неизоставно остану код куће.

Здрава исхрана која подразумева конзумирање разноврсне хране, уношење довољне количине течности, јачање имунитета и брига о менталном здрављу представљају добар начин да се током ванредног стања очува здравље људи.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *