Критичне саобраћајне деонице у граду

Према евиденцији Полицијске управе саобраћајне полицијске испоставе у Крагујевцу, током 2017. и у првих десет месеци ове године на саобраћајним деоницама у граду догодило се 107 саобраћајних незгода у којима су две особе изгубиле живот, а 13 задобило тешке телесне повреде.

Најкритичнија места у саобраћају су фреквентне саобраћајне деонице на државном путу Крагујевац-Топола-Младеновац и Крагујевац-Чачак-Краљево које пролазе кроз градска насеља.

Најкритичнија места су Авалска улица, Милентија Поповића, Радоја Домановића, Булевар Краљице Марије и улица Краљевачког батаљона.

Такозване црне тачке у саобраћају не постоје како наводе у Полицијској управи у Крагујевцу, а то су места где се често дешавају саобраћајне незгоде са најтежим последицама.

Најчешћи утицајни фактори који доприносе саобраћаним незгодама су предузимање непромишљених радњи од стране возача, прекорачење дозвољене брзине кретања, неприлагођена брзина условима саобраћаја, небезбедно одстојање између возила, пропусти возача услед лошег психофизичког стања, непажње и расејаности, вожња под дејством алкохола.

Нешто мањи утицајни фактори који доприносе настанку саобраћајних незгода су и пропусти пешака.

Како би се учесници у саобраћају понашали у складу са законским одредбама, Полицијска управа примењује низ мера. Контрола саобраћаја је током 24 сата, а користе се и уређаји за мерење брзине.

Санкције против несавесних возача и пешака су бројне, а то је најбољи начин да се избегну саобраћајне незгоде које доводе до губитка живота учесника у саобраћају и тешких телесних повреда.

Важећи Закон о безбедности у саобраћају прописује казну у износу од 5 хиљада динара за пешаке који прелазе улицу ван пешачког прелаза, или нагло претрчавање, прелазе улицу на пешачком прелазу када је црвено светло, или прелазе улицу са слушалицама, или уз употребу мобилног телефона.

За кршење Закона у саобраћају возачима се одузима возачка дозвола, или се одређује новчана казна у износу и до 100 хиљада динара.

За најтеже преступе покреће се и мера затворске казне.

Примера ради, за брзу вожњу новчана казна је у распону од 5.000 до 100 хиљада динара, за непрописно претицање од 20 до 40 хиљада динара.

Уколико се приликом теста утврди непрописана доза алкохола у крви возач се искључује из саобраћаја, а може се одредити новчана казна и до 100 хиљада динара.

Строге казнене мере примењују се и код брзе вожње у насељеним местима.

Извештава новинарка РТК Катрина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *