Културна понуда града у 2021. разноврсна и квалитетна

Крагујевачке установе културе су у претходној години, и поред пандемије корона вируса, успеле да реализују низ програма, што је допринело да културна понуда града у 2021. буде разноврсна и квалитетна, а то је потврдила и све бројнија публика.

Средства за програме у култури за ову годину увећана су за три одсто, што ће утицати да се настави са  програмима, фестивалима и новим манифестацијама.    

Претходна година је за крагујевачке установе културе била посебно значајна, јер су све учествовале у креирању програма октобарских свечаности поводом осам деценија од стрељања у Крагујевцу.

Одржан је 21. Међународни салон антиратне карикатуре, Велики школски час, низ концерата у оквиру ОКТОХ-а, изложбе и промоције.

Завод за заштиту споменика културе радио је на уређењу споменика у Шумарицама, али и јавним споменицима у граду.

Народни музеј  је у протеклој години између мноштва програма, формирао археолошку поставку из периода неолита.

У плану је формирање нове музејске руте  која ће се бавити историјом Крагујевца од средњег века до престоног периода и која ће имати значајно место на националном нивоу.

У великој галерији Народног музеја значајне  изложбе, са рекордним посетама ликовне публике, двојице најзначајнијих крагујевачки академских сликара Горана Ракића и Видана Папића.

У кући Ђуре Јакшића, током целе године последњих годину дана окупља се све већа ликовна, књижевна, музичка публика, извођачи, студенти.

Традицију су наставили Књажевско-српски театари Народна библиотека.

У наредној години наставља се реализација бројних фестивала.

Са увећаним средствима из буџета за културу очекују се и интезивне активности.

Интернационални фестивал уметника хармонике, 29. по реду, као што је и било очекивано претворио се у музички спектакл у Крагујевцу.

Акоредеонисти су наступили у Руском дому, победили на Светском купу.

На Светском трофеју за хармоникаше који је први пут организован онлајн,између 750 учесника из целог света, Крагујевчани су победили у најзахтевнијој категорији, што је и круна трогодишњег рада.

Претходне године Дом омладине искорачио је са 130 организованих програма, као и Абрашевић са 100.

У тим установама културе посебан импулс дали су галеријски простори.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *