Курс учења ебру сликања у Крагујевцу

Канцеларија за младе у сарадњи са Институтом Јунус Емре из Београда, организује курс учења древне уметности, ебру сликања у Крагујевцу.

Ова несвакидашња техника подразумева уметност сликања по површини воде. Курс учења ебру сликања трајаће осам недеља, а заинтересовани могу да се пријаве до 6. марта.

Културно благо Турске, уметност украшавања папира у раном средњем веку пренета је из Персије у Анадолију.

Ова несвакидашња техника, аутору пружа мир и представља неку врсту медитације, а као резултат, добијају се уметнички радови које је немогуће поновити, односно представљају уникате.

У ебру сликарству се користи специјално направљена смеса, која спречава мешање боје са водом, што даље помаже да се лакше залепи на папир. Користе се земљане боје и четкице које се праве од ружиног дрвета и коњске длаке.

Љубитељи турске уметности уколико желе да науче ову несвакидашњу технику сликања, могу се информисати и пријавити за курс у Канцеларији за младе, до 6. марта.

Иначе, Институт Јунус Емре у Београду први пут отвара курс учења древне уметности у Крагујевцу. Ова врста сликарства се од 2014. године налази на Унесковој листи нематирајлног културног блага Турске.

Курс у Крагујевцу, почиње 25. марта. Трајаће осам недеља, а часови ће бити организовани средом, суботом и недељом.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *