Лек са ублажавање симптома СМА – пионирски подухват научника из Крагујевца и Београда

Проналажење лека за ублажавање симптома спиналне мишићне атрофије код најмлађих пацијената, основни је циљ истраживања којим ће се у наредне три године бавити научници са крагујевачког и Универзитета у Београду.

С обзиром на то да, према њиховим сазнањима, сличних истраживања до сада није било у свету, очекују да ће резултати овог пионирског подухвата бити вредни пажње.

Пројекат се реализује уз финансијску подршку Фонда за науку Републике Србије који је за те намене обезбедио око 300.000 евра.

Имајући у виду чињеницу да све више деце у Србији оболева од спиналне мишићне атрофије, група научника из Крагујевца и Београда дошла је на идеју да развије лек који неће лечити, већ ублажити симптоме ове болести код одојчади пре, током и после примања званичне терапије као што је Золгенсма.

Они су, након прегледа научне литературе, установили да би симптоми спиналне мишићне атрофије могли да буду значајно ублажени, ако би се потпуно искључила активност одређеног протеина који стимулише друге протеине да доприносе одумирању мишића.

Начин на који ће научници искључити активност епигенетског протеина јединствен је у лечењу спиналне мишићне атрофије и до сада није тестиран.

Аплицирањем молекула модел организмима који су слични човеку, а код којих је хемијским путем изазвана атрофија мишића, биће утврђено да ли та једињења могу да спрече одумирање нерава.

Научници наглашавају да ће у тој фази бити примењиване стандардне процедуре рада са експерименталним животињама за које поседују све неопходне етичке дозволе.

Након завршетка овог пројекта, следи фаза за коју се највише интересују родитељи деце оболеле од спиналне мишићне атрофије.

Поред троје научника са крагујевачког Универзитета у тиму који исписује странице не само српске, већ и светске науке, је и четворо истраживача са Фармацеутског факултета Универзитета у Београду.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *