Лекари хитне помоћи током викенда прегледали више од двеста пацијената

Нагла промена времена и пораст температуре ваздуха изнад уобичајених вредности за ово доба године условили су низ здравствених проблема код грађана који су због бројних тегоба позивали Завод за хитну медицинску помоћ.

Највећи број грађана јављао се лекарима због повишене температуре, било је позива пацијената који имају хроничне болести, а медицинске екипе излазиле су и на места где је било повређених у саобрађајном удесу.

Са порастом температуре ваздуха оживе градски паркови и шеталишта у којима се могу видети припадници свих генерација.

Неуобичајено висока температура за ово доба године многима прија, па грађани користе лепо време за боравак у природи, шетњу или спортске активности.

Има и метеоропата који се жале на бројне тегобе. Нагле промене времена и варирајуће тепературе ваздуха које се из дана у дан разликују и по неколико степени највише утичу на промену расположења и условљавају бол у костима и мишићима.

Иако многи Крагујевчани имају симптоме вируса грипа и жале се на високу температуру, епидемије у Крагујевцу нема, тврде надлежни.

Запослени у Заводу за хитну медицинску помоћи током викенда прегледали су пацијенте који су имали различите здравствене тегобе.

Највише позива било је због повишене температуре, а лекарску помоћ тражили су астматичари, оболели од карцинома и психијатријски болесници.

Метеоролошки подаци потврђују да ће се пролећна температура ваздуха задржати веома кратко и да ће већ средином недеље жива у термометру бити у минусу.

Најављене су и снежне падавине, па лекари саветују превентивно понашање како не би дошло до прехлада.

Како кажу, веома је важно да људи који имају здравствене тегобе на своју руку не узимају антибиотике јер ће на тај начин доћи до пада имунитета.

Без обзира на временске услове, лекари свакодневно препоручују боравак у природи, шетњу и конзумирање здраве хране. Осим тога препоручљиво је узимање витамина и утопљавање у хладним данима.

Када је реч о саобраћају, надлежни посебно апелују на све учеснике да повећају мере опреза као не би дошло до саобрађајних незгода.

Још један апел односи се на све грађане да без преке потребе не позивају Хитну помоћ и не долазе у амбуланту ове здравствене установе, већ да се због здравствених тегоба обрате свом изабраном лекару.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *