Лепеница од извора до ушћа

За град Крагујевац везују се бројни синоними а један од неизоставних је река Лепеница која протиче кроз град.

Ова река извире на обронцима Гледићких планина у селу Голочело, на надморској висини од 500 метара. На самом изворишту је питка.

Даљим током Лепеница је потпуно загађена све до ушћа у Велику Мораву.

Мало је познато да река Лепеница има велики број притока и да је водом напајају две веће реке: Грошница и Ждраљичка, још увек настањене живим светом.

У емисији Шумадијски праг која је на нашем програму недељом у подне говоримо о Лепеници од извора до ушћа у Велику Мораву.

До Студенца где извире река Лепеница а који се налази у атару села Голочело подно Гледићких планина долази се непрегледним шумским путевима.

Испод густе букове шуме дубоко у утроби земље извире питка вода.

Испитивања показују да је вода са извора Лепенице хемијски и бактериолошки потпуно исправна, нема каменца и кречњака.

Од извора даљим током Лепеница је потпуно чиста река а са првим кућама и појавом цивилизације њено речно корито је пуно смећа.

Током педесетих година прошлог века, река је била здрава.

Становници који су живели на њеним обалама користили су воду за наводњавање ораница, у вировима су се купала деца а многи су ловили рибу у њој које је тада било у изобиљу.

Река Лепеница има 37 притока а две највеће су Грошничка река и Ждраљица у којима још увек има живих организама.

У време индустријализације града Крагујевца када је пуном паром радила фабрика аутомобила Застава речно корито Лепенице било је обојено разним бојама које су се из лакирнице ове фабрике испуштале у корито реке.

Тешки метали, отрови и бројни индустријски загађивачи потпуно су уништили живи свет Лепенице.

Песма у којој је опевана помиње је као брзу и плаховиту реку која лепој Ради носи бело платно.

Из Крагујевца Лепеница свој ток наставља ка Великој Морави у коју се улива.

Радује чињеница да ће се природа ипак изборити са људским немаром јер се на обалама Лепенице у самом градском језгру настанило јато патака које плове по речном кориту.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *