Ликовна радионица у Музеју 21. октобар

Ученици Друге крагујевачке гимназије посетили су Музеј 21. октобар.

После обиласка ове установе културе, учествовали су на ликовној радионици „Доста су свету једне Шумарице“.

Традиционално, уочи октобаских свечаности, крагујеваки музеј посети група средњошколаца који, у сарадњи са својим професорима, саветницима музеја и карикатуристима, на креативан и сликовит начин своје емоције из Шумарица преносе на ликовне радове.

Октобарски догађаји у крагујевачким Шумарицама, када је 1941. године стрељано више стотина Крагујевчана, међу којима је било деце и ученика Прве крагујевачке гимназије, не бледе ни после неколоко деценија.

Шумарице су стална инспирација младим Крагујевчанима, основцима и средњошколцима који сваке године учествују на конкурсу Музеја 21. октобар „Доста су свету једне Шумарице“.

Салон антиратне карикатуре је препознатљив у светским оквирима.

Крагујевачке гимназијалце у Музеју „21. октобар“ дочекао је познати карикатуриста Владимир Стевовић Белуга, који их је упознао са порукама антиратне карикатуре.

Неговање сећања на октобарске жртве у Шумарицама огледа се и у редовној посети Спомен парку који отвара нове видике у литерарном и ликовном изражавању ученика основних и средњих школа.

У новембру ће, по традицији, бити организоване ликовна и историјска радионица на тему „Доста су свету једне Шумарице“, на којој ће учествовати ђаци основних школа „21. октобар“ и „Живадинка Дивац“.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.