Мајчино млеко, најздравија храна и најнежнији оброк

У оквиру Националног програма подршке дојењу, Клинички центар Крагујевац, у сарадњи са Домом здравља и Институтом за јавно здравље, организовао је низ промотивних активности, како би се будућим мајкама на најбољи начин представио значај дојења и мајчиног млека за бебе.

Иако се препоручује да бебе у првих шест месеци по рођењу једу искључиво мајчино млеко, у Србији се на тај начин отхрани нешто мање од 13 одсто деце.

Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године.

Оно садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој бебе, као и развој свих чула и интелигенције, а штити од многих инфекција и алергија.

С обзиром на то, да је јун месец родитељства, у Крагујевцу су организоване бројне активности за будуће маме, као подршка дојењу.

Здравствени радници наглашавају да је дојење много више од храњења.

То је процес узајамности. Осим што задовољава потребу за храном, дете остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, а стимулише се и развој свих бебиних чула. По речима гинеколога, мајчино млеко утиче и на психомоторни развој бебе.

Исхрана беба у првим месецима живота директно је повезана са здрављем током развоја детета и касније, слажу се стручњаци.

Бебе које нису дојене касније су склоније гојазности, дијабету, кардиоваскуларним обољењима, те болестима имуног система.

Иако се препоручује да бебе у првих шест месеци по рођењу једу искључиво мајчино млеко, у Србији се на тај начин отхрани нешто мање од 13 одсто деце.

Зато здравствени радници подсећају да је мајчино млеко најздравија храна и најнежнији оброк.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *