Макрон: Верујем у будућност региона, у вашу земљу

Француски председник Емануел Макрон борави у дводневној посети Србији, првој посети неког француског председника након 18 година.

Свечани дочек приређен је испред Палате “Србија”. Потписано је више од 20 споразума о сарадњи две државе, а Макрон се грађанима обратио на српском језику и захвалио што су дошли у толиком броју. “Француска вас воли као што сте ви волели њу” , поручио је Макрон.

Председник Републике Србије Александар Вучић је у обраћању медијима истакао да готово ни са ким није имао тако дуг разговор у четири ока као са Макроном и да је замолио француског председника за помоћ у проналажењу решења за косовско питање и европске интеграције Србије

Француски председник је поручио да је Србија велика европска нација и да ће Француска бити потпуно спремна да подржи обнову дијалога Београда и Приштине.

Уз песму “Тамо далеко” француски и српски председник положили су венце на Споменик браниоцима Београда у Првом светском рату, цвеће на гроб Милунке Савић у Алеји великана  а потом уз интонирање химни положили венце на Споменик захвалности Француској на Калемегдану.

Делегације Србије и Француске су у току посете размениле пет докумената, а међу споразумима који су потписани су и они о испоруци ракета “мистрал”, као и изјава о намерама о реализацији пројекта изградње београдског метроа.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *