Мале богиње опасност и за труднице

Од последица малих богиња у Србији је до данас преминуло 10 особа, док је регистрован број оболелих 3290.

Мале богиње представљају велику опасност не само по децу већ и за труднице. Нарочито су угрожене оне, које нису прележале ту врсту богиња.

Епидемија малих богиња, навела је Србију да покрене низ питања. Једно од њих је и како заштити труднице од малих богиња које се нису вакцинисале, и да ли смеју да се вакцинишу током трудноће.

Труднице су најугроженија категорија, јер уколико нису прележале мале богиње, могу изгубити плод.

Током прва три месеца трудноће, све инфекције су опасне за труднице, а најопаснија је рубеола која може имати опасан утицај на плод.

Труднице које се заразе вирусом рубеоле имају велике шансе за спонтани побачај, или да се дете роди са молфирмацијама које су имкопатибилне са животом.

Уколико и преживи, дете може имати последице у виду психичке заосталости, срчане мане или глувоће.

Да не би дошло до таквих деформитета, најбоље је испитати да ли је трудница примила вакцину и ако није да ли сме да је прими током трудноће да би заштитила себе и фетус.

Према последњим истраживањима, у опасности су особе које су добиле вакцину пре 1986. године зато што та вакцина није пружала дуготрајну заштиту.

Ризик да се роди дете са аномалијом зависи од старости трудноће. Веома је висок у првом тромесечју а смањује се са старошћу трудноће након 16.и 20.недеље.

Међутим, у већини случајева, труднице не прихватају вакцинисање у трудноћи. Постоји ли метод да се заштите на други начин?

За будуће мајке је најбитније да се посаветују са изабраним гинекологом. Требало би прибавити и мишљења инфектолога и имунолога.

Склањати се од гужве и изоловати док епидемија не прође, само је један од савета који није најпоузданији јер прихваћен вирус малих богиња може да датира из социјалних контакта и до двадесет дана уназад.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *