Мање новозаражених корона вирусом – повећан број позитивних пацијената који се ретестирају

Судећи по броју заражених пацијената које се свакодневно тестирају, у крагујевачком Дому здравља наглашавају да се епидемиполошка слика у Крагујевцу знатно поправила у односу на ранији период.

Број пацијената који чекају на преглед испред Амбуланте за фебрилна стања и респираторне инфекције се смањио.

Међутим, највеће клицоноше су пацијенти који имају позитиван пи-си-ар тест, а немају симптоме болести јер, уколико остваре контакт са здравим особама, могу да их заразе вирусом.

Од почетка другог пика првог таласа корона вируса, у Крагујевцу је, почетком јуна, у Амбуланти за фебрилна стања и респираторне инфекције у згради АТД-а, дневно прегледано и преко 300 грађана.

Пацијенти који су сумњали да су заражени корона вирусом, а који нису имали симптоме болести, као и људи који су имали тежу клиничку слику са високом температуром, боловима у грлу, мишићима и костима, губитком чула мириса и укуса и општом малаксалошћу, обраћали су се лекарима за помоћ.

Епидемиолошка слика у Крагујевцу је све боља, што указује да вирус јењава.

Број прегледа се смањује, па се у Амбуланту за фебрилна стања и респираторне инфекције сада дневно прегледа од 120 до 150 људи.

Лекари наводе да тренутно највећу опасност за заражавање представљају позитивни пацијенти који се осећају боље и немају никакве симтоме болести. Иако делују здраво, могу заразити велики број људи.

У новом таласу корона вируса који се очекује са доласком хладнијих дана, неминовно је ново, масовније заражавање људи. У том периоду обично се јавља и сезонски грип.

Већа фреквентност људи на улицама, полазак децу у школу и чешћа окупљања људи на јавним местима представљају потенцијалну опасност од новог заражавања.

Како би се избегле нежељене последице неопходно је следити познате савете лекара, а то је: вакцинација против сезонског грипа у договору са изабраним лекаром, ношење заштитне опреме, честа дезинфекција руку и простора и избегавање боравка у затвореном простору у коме се налази велики број људи.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.