Медејини дечаци – проблем родне неједнакости кроз призму античког мита

Међународни позоришни фестивал „Јоаким Интер Фест“ настављен је представом „Медејини дечаци“ у изведби позоришта „Аполо 111“ из Букурешта.

Шесточлани румунски ансамбл извео је дело засновано на миту о Аргонаутима, у режији Андреја Мажерија.

Једно од најмлађих позоришта у Букурешту „Аполо 111“, од 2016. године продуцирало је више од 10 оригиналних позоришних представа.

Идеја представе, којом се ово позориште представило на фестивалу у Крагујевцу, била је постављање позоришног комада са освртом на проблем родне неједнакости.

Румунски редитељ фасциниран је античким трагедијама. Због тога је представа „Медејини дечаци“ заснована на античком миту.

Радња представе одиграва се у бару на грчкој обали где шесторица глумаца, на специфичан начин, интерпретирају причу о дискриминацији, мачизму, сензибилности жена, али и мушкој слабости и рањивости.

Модерна сценографија, костими и приступачност текста утицали су да ова представа буде хит на фестивалима у Румунији.

У наставку Јоаким Интер Феста крагујевачку публику очекује представа „Ко се боји Вирџиније Вулф“ у режији Ленке Удовички, копродукција позоришта „Улисис“ из Хрватске и Београдског драмског позоришта.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *