Међународни дан особа са инвалидитетом

Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, у Центру за спорт и рекреацију „Искра“, представљени су резултати рада и активности удружења и града Крагујевца.

Циљ је, како је речено, да се охрабре особе са инвалидитетом да активније учествују у локалној заједници.

Овогодишњи слоган гласи „Оснаживање особа са инвалидитетом и обезбеђивање укључености и једнакости“.

Овом темом се акценат ставља на оснаживање особа са инвалидитетом за инклузиван, праведнији и одрживи развој, који је предвиђен у Агенди за одрживи развој до 2030. године.

Процењује се да особе са инвалидитетом чине 10 одсто светске популације, а да у Србији од 8 до 10 процената укупног становништва има неки облик инвалидитета.

Међународни дан особа са инвалдитетом био је прилика да се представе досадашњи резултати рада и града и крагујевачких удуржења.

Свака особа са инвалидитетом је јединствена, са специфичним потребама и животним околностима. Зато је нужно створити услове за равноправно учешће особа са инвалидитетом у свим сферама друштва.

Они, како је наглашено, својим радом, залагањем и видљивошћу показују јавности да су јаднаки учесници у локалној заједници.

Иначе, Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије основан је у Београду 1996. године као прва организација која је окупљала особе са инвалидитетом различитих врста инвалидности, а које су повезивале заједничке идеје.

Основна мисија Центра је промоција филозофије самосталног живота и стварање услова за њено спровођење у Србији.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *