Министар најавио отварање Научно-истраживачког центра у Книћу

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је данас приликом посете Книћу најавио отварање Научно- истраживачког центра у тој општини, који ће бити први у Шумадији.

По угледу на модел из Португала где ради 19 оваквих центара, у Србији је до сада заживео Научно-истраживачки центар у Тршићу који ради са програмом за језик и друштвене науке.

Научно-истраживачки центар са програмом за целоживотно учење налазиће се у Средњој школи у Книћу, а према речима министра просвете, у овај пројекат биће уложено око два милиона евра.

Средња школа у Книћу је идеално место за отварање Научно истраживачког центра који би радио по програму за целоживотно учење, сматра министар Шарчевић.

Школа има преко 4 хиљаде квадрата, у њој ће се и убудуће одвијати настава а комплетан наставни кадар радиће осим у школи и у будућем Научно истраживачком центру.

Повољност је и то што је у близини град Крагујевац, у коме се развија индустријска производња, ту је Универзитет а овај део Шумадије има одличне ресурсе у воћарсту и развоју туризма сматра министар Шарчевић, што даје посебан значај за отварање овог Научно истраживачког центра.

Из Канцеларије за јавна улагања предвиђена су средства за реновирање Средње школе у Книћу.

Школска зграда датира из 1960. године, а реконструкција школе обухватаће и део школске зграде у коме је планиран смештај деце која ће боравити у Научно- истраживачком центру.

Предвиђено је и низ забавно-спортских садржаја.

У наредном периоду и локалну самоуправу у Книћу, али и надлежно Министарство очекује огроман посао око израде документације и реализације пројекта.

Кључну улогу имаће Дирекција за имовину како би се утврдило власништво, а израда пројектне документације требало би да буде завршена идуће године.

Из државне касе у прошлој години издвојено је више стотина милиона евра за реконструкцију преко 870 школских објеката.

Научно-истраживачки центри у Србији биће умрежени и представљаће врх пирамиде научног истраживања у различитим областима.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *