Министарка Гојковић честитала 8. март свим женама у Србији

Потпредседница Владе Србије, министарка културе и потпредседница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић честитала је свим женама у Србији 8. март – Међународни дан жена и поручила да су жене битан део друштва и да без њих нема ни економског напретка, који је веома важан за сваку државу.

Гојковић је из Њујорка, седишта УН где присуствује 67. заседању Комисије за статус жена, упутила честитку женама у Србији и нагласила да је привилегија и значајна симболика у томе што може да честита овај празник баш из града у ком су жене и почеле борбу за своја права:

„И данас се налазимо пред великим изазовима равноправности жена.

Влада Републике Србије је питање равноправности полова поставила као једну од својих приоритетних области у овом мандату.

Такође, направили смо добар правни оквир – усвојили смо Закон о родној равноправности, као и Стратегију за родну равноправност која даје правце кретања како да то све постигнемо“, поручила је Гојковић.

Она је додала да предстоји још да се пробуди читаво друштво и да помогне у спречавању насиља над женама, које је нажалост, присутно.

„Са великом тугом данас могу да кажем и да је од почетка године убијено девет жена и морамо да размишљамо о томе да борба против насиља над женама почиње у најранијем, дечјем узрасту, и за то нам треба разумевање породица, као и програм образовања у школама што се ове теме тиче, да дечаци и девојчице уче у школама да су жене и мушкарци равноправни, да насиље није дозвољено и да је недопустиво, као и да будемо удружени и солидарни против насиља“, рекла је Гојковић.

Она је нагласила да је посебно важна улога медија, као и да у медијским садржајима не буде дискриминације и непримереног садржаја према женама.

„Порука одавде из Њујорка од свих жена света је: стоп насиљу.

Што се јачања родне равноправности тиче, имамо велику подршку у Влади Србије, такође и председника Александра Вучића, који даје велику шансу женама, што потврђује и његов тим који је саткан од жена“, истакла је председница Координационог тела и напоменула да у овом мандату трећину Владе чине жене.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *