Млади из Србије одлазе на рад у Немачку, али има и оних који су се вратили

Млади људи, у потрази за послом, често одлуче да напусте Србију и оду на рад у иностранство.

У последње време забележен је велики број одлазака младих, који се углавном опредељују за рад у Немачкој.

Сигуран посао, висок животни стандард и добра зарада нису привукли пажњу Миљана и Зорице Белоица, који су, после стручног усавршавања, напустили Фрајбург и вратили се у Србију.

У емисији Суграђани, која је на нашем програму уторком од 20 часова, говоримо о овој теми.

Миљан и Зорица Белоица раде у Музичкој школи „др Милоје Милојевић“ као професори.

У немачком граду Фрајбург били су на школовању. Иако су добили понуду да остану и живе у овој европској земљи, одлучили су да се врате у Србију и овде оснују породицу.

Ови професори, заљубљеници у свој посао, знање и ентузијазам преносе младим покољењима.

Њихови ученици су у Крагујевац донели престижне награде са разних светских такмичења и фестивала.

Иако је живот и рад у иностранству сан многих младих људи, који масовно одлазе из Србије у потрази за бољим животом, за супружнике Белоица је повратак у Србију био изазов.

Зорица Белоица је рођена Новосађанка, која је удајом постала шумадијска снаха. Како каже, заволела је Крагујевац, пре свега, због људи.

Омиљено место јој је Ђачки трг, где радо пије кафу, гледајући у најлепшу градску зграду – Прву крагујевачку гимназију.
Ова четворочлана породица живи уобичајеним начином живота. Слободно време проводе са малишанима, који уживају у игри и забави у крагујевачким парковима.

Миљан и Зорица Белоица сматрају да живот у Србији може да буде леп и успешан уколико се супружници добро организују, пронађу задовољство у свом послу и потпуно се посвете породици.

Младима који одлазе на рад у иностранство поручују да добро промисле пре напуштања земље, јер живот далеко од куће и инострани менталитет могу да изневере очекивања.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *